Noniin, ensimmäinen blogipostaus suomeksi tässä traders.fi-blogissa.
Sain yhteydenoton Sijoittajamestari 2014-kilpailun osalta NGM (Nordic Growth Market, http://www.ngm.se/?lang=fi) josko kiinnostaisi blogata kilpailun yhteydessä. Vaikka on kädet täynnä tällä hetkellä, niin vastaus oli aika helppo; kyllä kiinnostaa! Tämä oli itselle iso kunnia, joten nöyrät kiitokset NGM:lle!
Olisi siis tarkoitus blogata Sijoittajamestari 2014-kilpailussa yleisesti markkinatilanteesta niin kuin itse näen, mitä on tapahtunut sekä mitä odotan tapahtuvan seuraavaksi käyttäen apuna teknisiä analyyseja, tai poppaskonsteja joidenkin mielestä 🙂
Monelle termi tekninen analyysi, eli TA, saattaa olla hepreaa ja monet miettivät, että mitenköhän se liittyy sijoittamiseen. Näin lyhyesti ja ytimekkäästi sanottuna, omasta mielestäni TA on oiva työkalu, kun on tekemässä osto- tai myyntipäätöksiä. Yleisesti TA:ta käyttävät ihmiset uskovat, että kaikki tieto, mitä markkinoilla on tiedossa, näkyy hinnassa ja sen takia TA:sta on hyötyä. Lisäksi voisi ehkä myös sanoa, että jos teet ostopäätökset (pelkästään) TA:n avulla, et osta yhtiötä, johon uskot, vaan ostat, koska haluat realisoida (mahdollisen tulevan) voiton mahdollisimman nopeasti. Onko tämä spekuloiminen sitten hyvää tai huonoa osakemarkkinoille, siihen en ota kantaa..
Tapoja tehdä analyyseja on monta. Itse tulen keskittymään pääasiassa volyymiin, rahavirtaan, price actioniin, volatiliteettiin sekä erilaisiin momentum -mittareihin. Näistä lisää myöhemmin.
Aiheesta löytyy myös paljon kirjoja. Mikäli ko. aihe on entisestään tuntematon, suosittelisin ensiksi tutustumaan risk management -kirjoihin. On tärkeää ymmärtää risk:reward, miten tulee laskea position koko, stop/loss jne. tai “treidauskassa” loppuu yllättävän nopeasti kesken. Tämä olen itse valitettavasti oppinut kantapään kautta.. 🙂
Fundamentaaliset analyysit tulen siis jättämään kokonaan pois ja makrodataa seuraan ainoastaan sen takia, että voisin paremmin ennakoida, koska volatiliteetti nousee intrassa. Jos päivän liikehdintä on ollut suurta, on toki myös hyvä sen verran seurata uutisia / makrodataa, että tietää, mikä on ollut syy laskuun tai nousuun (tai mitä uutisoidaan syyksi..).
Seuraavaksi ajattelin mennä suoraan asiaan, eli käppyrät esiin. Seuraan markkinoita USAssa pääasiassa sen takia, että esim. SPY/SPX jne. varten löytyy paljon parempia analysointityökaluja kuin indeksejä varten Euroopassa. Kuulostaa ehkä oudolta, mutta useimmiten, jos USAssa indeksit nousee tai laskee, niin Eurooppa ja muu maailma seuraa perässä.
Ensimmäinen postaus ei tule sisältämään selityksiä siitä, mitä mikäkin “mittari” tarkoittaa, vaan laitan esiin mittarit mitä seuraan tällä hetkellä. Kun/jos volatiliteetti tästä nousee, tulee muitakin mittareita käyttöön.
Ao. kuvat ovat valitettavasti ~24h vanhat, oli tarkoitus kirjoittaa tämä eilen, mutta työpäivä venyi turhan pitkäksi.. Huomenna aamulla tulee uusi päivitys.
Kumulatiivinen adv/decl volyymi ollut laskussa jonkin aikaa.
Adv/decl issues (MA10) alle 0, bearish
SPX renko, trendi vielä ylös. Huom volyymipiikit.
Alle 0, bearish. Huom. tämä on sahannut edestakaisin paljon viim. aikoina!
VIX negatiivinen divergenssi , BB:n katossa sekä MA20 nousussa. Rebound odotettavissa kun VIX sulkee BB:n sisäpuolella ja/tai alle MA20. Huom. myös maaginen alue 17-21